LetselschadeNEWS heeft geschreven over procesfinanciering bij letselschade: is het een uitkomst?
Hiernaast hebben ze uitgebreid aandacht besteed aan het experiment resultaat gerelateerde beloningsafspraken in letselschadezaken en de eerste evaluatie die onlangs heeft plaatsgevonden.
Duidelijk is geworden dat door advocaten nog slechts op beperkte schaal resultaat gerelateerde beloningsafspraken worden gemaakt, onder andere vanwege het financiële risico. Biedt procesfinanciering uitkomst? LetselschadeNEWS vroeg Chris Liesker van Liesker Procesfinanciering te vertellen hoe procesfinanciering in zijn werk gaat.
Om bij het begin te beginnen: Wat is procesfinanciering?
Chris: ”Een procesfinancier is een onafhankelijke investeerder die als derde partij de rechtszaak financiert. De procesfinancier neemt de kosten voor de rechtszaak voor haar rekening, zoals advocaatkosten, deurwaarderskosten, kosten voor deskundigen etc. Bij winst wordt de procesfinancier terugbetaald uit de opbrengst. De financier ontvangt daarnaast een percentage van de (netto) opbrengst als beloning voor zijn investering. Bij verlies van de zaak is het risico voor de financier. Op deze wijze maakt procesfinanciering een echte ‘no cure no pay’ voor de klant mogelijk.”
Procesfinanciering is oorspronkelijk afkomstig uit Australië en heeft later in de hele Angelsaksische wereld voet aan de grond gekregen. Ook in Duitsland en Oostenrijk is procesfinanciering inmiddels gemeengoed. In sommige landen dienen advocaten hun klanten zelfs op de mogelijkheid van procesfinanciering te wijzen. In Nederland is de markt volop in ontwikkeling.
Er zijn inmiddels meerdere Nederlandse procesfinanciers, veelal opgericht door oud-advocaten. De verschillende financiers bedienen verschillende segmenten van de markt, in die zin dat sommigen slechts claims financieren vanaf 5 miljoen euro, terwijl anderen reeds vorderingen vanaf 150.000 euro financieren. De meeste procesfinanciers (in binnen- en buitenland) vragen in ruil voor financiering en hun diensten circa 30% van de opbrengst.
Ook voor letselschadeslachtoffers?
“Zeker. Procesfinanciering bij letselschade is niet alleen voor bedrijven, maar (juist) ook voor particulieren, of bijvoorbeeld claimstichtingen die op zoek zijn naar een oplossing voor het financieren van de kosten van een rechtszaak. Lees hier verder voor de rest van het artikel.