+31 (0)76 530 36 00

Wat is procesfinanciering

Wat is procesfinanciering

Procesfinanciering wordt wel gedefinieerd als een transactie waarbij een derde partij de financiële middelen biedt aan ondernemingen om een rechtszaak te kunnen voeren of hiermee verder te kunnen gaan.

De rechtzoekende verkrijgt financiering om de kosten van een procedure te dekken van een derde partij die geen direct belang bij de zaak heeft. In ruil daarvoor, maar alleen als de zaak wordt gewonnen, ontvangt de financier een overeengekomen deel van de opbrengst van de vordering. Indien de zaak niet succesvol is, ontvangt de financier geen vergoeding en is er ook niets verschuldigd door de rechtzoekende.

Procesfinanciering is niet alleen geschikt voor kleinere bedrijven die geld nodig hebben voor het voeren van hun rechtszaak, maar ook voor grote bedrijven met voldoende middelen, aangezien het een manier is de kosten van procedures te financieren.

Externe financiering van rechtszaken is inmiddels een bekend fenomeen. Deze vorm van financiering is ruim 30 jaar geleden ontstaan in Australië en is nu goed ingeburgerd in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. En groeiende in Nederland en België en andere Europese landen.

De outsourcing van vorderingen kan nuttig zijn, ook voor grote bedrijven met een eigen juridische afdeling en aanzienlijke financiële middelen. Door het uitbesteden van haar aanspraken op een bepaald geldbedrag aan een gespecialiseerde externe financier, kan een bedrijf zich blijven richten op haar kernactiviteiten en hoeft het geen eigen middelen vrij te maken voor de rechtszaak.

De kosten van een rechtszaak behoren tot de operationele uitgaven die direct ten laste komen van de winst. Maar wanneer de zaak wordt gewonnen behoren de opbrengsten helaas niet tot de reguliere inkomsten. Deze inkomsten worden boekhoudkundig gezien niet geacht bij te dragen aan de winst. Door een rechtszaak niet zelf te betalen, maar te financieren, kunnen de kosten van de balans worden gehaald.

Het aandeel van de financier in de opbrengst van een succesvolle zaak wordt vooraf afgesproken met de client. Deze financiële beloning kan bestaan uit een percentage van de gewonnen claim, of een veelvoud van het bedrag dat werd gefinancierd of een combinatie van beide.

Litigation funding allows lawsuits to be decided on their merits, and not based on which party has deeper pockets or stronger appetite for protracted litigation.